Onze Poolse Vrienden

Op een dag in 2007 werd de BOOT benaderd door mensen van VOKA Oost-Vlaanderen en het Pools Bureau voor Toerisme uit Brussel met een heel concrete vraag: “Zou het mogelijk zijn om in een agrarisch gebied in Polen een soort vzw de BOOT op te richten?”

In 2009 werd een samenwerkingsakkoord ondertekend tussen de provincie West-Vlaanderen en de Poolse regio Lubelskie Eerder waren er al werkbezoeken op zowel Pools als West-Vlaamse bodem waarbij er horizonten werden afgetast. Zo waren er workshops in Tillegem-kasteel in Brugge, het Esenkasteel in Diksmuide en op de BOOT. Daarnaast brachten de Polen een bezoek aan het In Flanders Fields-museum in Ieper en woonden ze de Last Post aan de Menenpoort bij. Omdat het bezoek deels in het teken stond van zowel ecotoerisme als van watergebonden activiteiten proefde de delegatie van een arrangement van vzw de BOOT. Zo bezochten ze de Beukelaremolen van Merkem, het waterspaarbekken te Woumen, een lage-energiewoning in Nieuwkapelle, voeren ze met de zonneboten op het kanaal Ieper-Ijzer en werden de zonnefietsen getest.

De BOOT speelde hier initiatiefnemer. Ondertussen werd de kanoroute op de Bug-rivier uitgeroepen tot beste toeristisch product van 2011 in Polen .
Dit dossier past binnen een Europees Cross-border-project.