In Flanders FieldsmarathonOPENMONUMENTENDAG De Vier Elementen: Water, Vuur, Aarde, Lucht. Op zondag 12 september kan de machinekamer van ons ecologisch moederschip (uit 1928!) worden bezocht. De General Motors-motor begon haar carrière in een Amerikaanse tank. Er wordt doorlopend gegidst tussen 10u en 18u. De Beukelaremolen staat voor u open tussen 10u en 12u en tussen 13u en 18u. Uitleg krijgt u er van een ervaren molenaar. In samenwerking met de gemeente Houthulst.
IN FLANDERS FIELDS-MARATHON Nog op zondag 12 september komt de In Flanders Fielsmarathon voorbij de BOOT. Deelnemers kunnen die dag de naam ‘lenen’ van een van de topsporters (wereldkampioenen, Tour de France-winnaars, atleten die Olympisch goud wonnen) die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek sneuvelden. De opbrengst gaat naar een stichting die oorlogsslachtoffers steunt. Vorig jaar was dat de organisatie van Els De Temmerman voor de opvang van ex-kindsoldaten in Oeganda. Met het bedrag (750 euro) kon het schoolgeld (internaat) van drie kinderen worden betaald. In samenwerking met de In Flanders Fieldsmarathon en vzw de BOOT.
ZONNESCHOOL Gewoontegetrouw bezoeken de zonnecursisten van Willy Lievens tijdens de vierde cursusdag (op zaterdag 23 oktober) ons omgebouwd binnenschip de BOOT én de lage-energiewoning van Bart Castelein. Tijdens de drie andere cursusdagen ligt het accent vooral op zonne-energie, ventilatie, isolatie en biomassa. Diverse woningen worden bezocht. Inschrijven kan nog maar de plaatsen zijn beperkt. Voorkennis is niet vereist. Lesgever: Willy Lievens. Deelnameprijs 150 euro. 250 euro voor levensduo’s. Meer info: www.zonnearc.be.
TRAGE WEGEN De organisatie Trage Wegen ijvert voor de herwaardering van buurtwegen, veldwegen, kerkwegels en jaagpaden in Vlaanderen. Zij zetten de BOOT in de kijker. Lees meer: http://www.bondbeterleefmilieu.be/tragewegen/pages/01_nieuwsbrief.php?i=89
POLEN Op 22 september vertrekt een West-Vlaamse delegatie andermaal naar Polen voor een symposium waarop de ervaringen en conclusies van de drie visitatiecommissies zullen worden uitgewisseld. Het samenwerkingsakkoord tussen West-Vlaanderen en de Lubelskieregio in Polen loopt al sedert 1 januari 2010. Gehoopt wordt om ook in Oost-Polen een ecotoeristisch project à la de BOOT op te zetten. Met medewerking van de provincie West-Vlaanderen, het Pools Informatiebureau voor Toerisme uit Brussel, en vzw de BOOT.
Een handig en interessant verslag van één van de bezoeken aan Polen werd neergepend door Olivier Dochy. Er is een Engelse vertaling. http://vwg.natuurkoepel.be/archief/Polen2010.pdf.
NIEUWE ZONNEROUTES Met een tandem of met geruisloze fietsen voorzien van een hulpmotor op basis van zonne-energie gaan we op zoek naar voorbeelden van duurzame ontwikkeling. De Westhoek is het zonneland bij uitstek. De bezochte projecten gaan van waterzuivering door middel van rietvelden tot netkoppeling van zonne- en windenergie. We bezoeken een lage-energiewoning en een authentieke windmolen die biograan maalt. Verder komen aan bod: tegelkachel, zonneboiler, zonneboot, composttoilet, isolatie, led-verlichting ... De tocht is niet alleen leerrijk maar ook mooi. Langs landelijke wegen maak je kennis met een eerder onbekend maar bijzonder stukje Westhoek.
Kleine ZONNEROUTE Dit arrangement is kort en krachtig: onthaal op de BOOT waar Bart Castelein een ecoverhaal brengt met aandacht voor de tegelkachel, beglazing, composttoilet, zonnepanelen, windgeneratoren en led-verlichting. Daarna gaat het met de zonneboot tot aan de Knokkebrug. Daar stappen we uit en wandelen een halve kilometer tot aan een lage-energiewoning. Bouwdetails worden besproken en praktische tips meegegeven. Dit bezoek is een must voor kandidaat-bouwers of mensen die willen verbouwen, én is een aanrader voor jongeren. Wij laten zien hoe ze op een betaalbare wijze aan een comfortabel en zuinig huis kunnen geraken.
Kostprijs: 10 euro pp Duur: 2 uur Minimum 6 personen
LAGE ENERGIEWONING Er wordt veel en slecht gebouwd in Vlaanderen. En kenners hebben het graag over passiefhuizen. Tijdens dit bezoek aan de lage-energiewoning van Bart Castelein merken we snel op dat bouwen een feest is, dat het niet per se duur hoeft te zijn, en dat je soms beter de dingen zelf aanpakt. Details worden besproken, praktische tips meegegeven. Dit is een bezoek voor alle generaties, misschien trakteert wijze opa/oma deze familieuitstap wel? De bouw van dit huis werd gevolgd door het productiehuis Kanakna dat het tv-programma: Het leven zoals het is: baksteen leverde voor Eén.
Kostprijs: 60 euro Duur: 1 uur. Maximum 20 personen.
KANTOOR de BOOT Voortaan is het kantoor op de Boot permanent bemand. Wanneer Yvan niet aan het gidsen is en ook niet buitenshuis vergadert, vind je hem aan zijn bureau op de BOOT.
BEUKELAREMOLEN- Vlaams geld is op. Sedert januari staat de houten staakmolen van Merkem stil. Het kot is aan het verzakken. De molen laten draaien is te gevaarlijk. Herstellingswerken dringen zich op. In het voorjaar werd er een dossier bij Onroerend Erfgoed ingediend. Daarna was het wachten op groen licht. Recent kregen we een‘definitief’ antwoord: het Vlaamse geld is op. We moeten geduld uitoefenen tot in 2011. Hopelijk is er dan wel budgettaire ruimte. In 2009 kende de molen 240 maaldagen d.w.z. dat er 2 op de 3 dagen een molenaar op de Beukelaremolen aanwezig was. En meer dan 1500 mensen bezochten de molen. Bakker Naessens uit Merkem bakt met het biomeel lekker brood en appeltaart. Het clubje van de BOOT telt 4 meester-molenaars. Vzw de BOOT heeft het College van Burgemeester en Schepenen uit Houthulst en molenbouwer Eric Vanleene ingelicht.
CONNIE BRAAM Vrijdag 1/10/10 Lezing i.s.m. het In Flanders Fieldsmuseum De Nederlandse schrijfster Conny Braam (1948 °) schreef onder andere het spannende en spraakmakende boek over cocaïnegebruik in de Eerste Wereldoorlog 'De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek' (Uitgeverij Nieuw Amsterdam. In 1970 richtte ze samen met anderen de Anti-Apartheidsbeweging Nederland op, waarvan ze tot 1994 voorzitster was. Na de vrijlating van Nelson Mandela in Zuid-Afrika schreef ze Operatie Vula over haar betrokkenheid bij het Zuidafrikaanse verzet. Tevens publiceerde ze in het weekblad Vrij Nederland over o.a. de verkiezingen in Zuid-Afrika, moordcommando’s in Namibië, de nieuwe chef van de Zuidafrikaanse geheime dienst, de vrouwelijke ambassadeurs van Mandela, de spion Dieter Gerhardt, De Cubaanse hulp aan Afrika, het afscheid van Mandela als voorzitter van het ANC en de dood van haar vader (de ondergang van een korporaal). ). Piet Chielens, de coördinator van het In Flanders Fieldsmuseum praat met haar.
Aanvang 20 uur Meer info: www.connybraam.nl
FOCUS/WTV WORDT MEDIA-PARTNER van de BESTANDEN Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 december wordt op drie verschillende locaties in de Westhoek een reeks concerten georganiseerd onder de vlag ‘De Bestanden’. Op vrijdag treedt in de Kerk van Mesen The Desmond and Leah Tutu Peace Choir (GB) op, op zaterdag Coope, Boyes & Simpson + Morpurgo in de kerk van Zonnebeke. Op zondag zingen het Poolse koor Kairos, WAK MAAR PROPER samen met diverse burgemeesters en schepenen uit de Westhoek in de kerk van Merkem. Deze concerten herdenken de Kerstbestanden van 1914 in de Westhoek en de Paasbestanden in 1916 in Polen. Zowel in de Westhoek als in Polen hadden soldaten even geen zin meer om op elkaar te schieten. Ze verbroederden maar werden uiteindelijk weer onderworpen aan het meedogenloze bevel van hogerhand. Er moest en er zou gevochten worden…
Focus/Wtv heeft het media-partnership bevestigd.
Aan De Bestanden werken mee: de gemeenten Zonnebeke, Mesen, Houthulst, de provincie West-Vlaanderen, het Peace Village Mesen, de cultuurdienst CO7, de vrienden van het In Flanders Fieldmuseum, de Gezinsbond van Merkem en vzw de BOOT.
Per concert 8 euro, weekendtarief 15 euro. Reserveren noodzakelijk info@deboot.be of 0475 21 43 20 |